objavljeno 29.09.2016. 13:02:00
PRIPAZITE

6 loših navika koje nam skraćuju život

Eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljudi

Ako ovako počinjete dan ... nećete dugo :)
Ako ovako počinjete dan ... nećete dugo :) (Shutterstock)

Dug život je ono čemu se nada većina ljudi, no kako istovremeno stvara loše navike koje im skraćuju život, istraživanje znanstvenika s londonskog Imperial Collegea pronašlo je šest glavnih čimbenika koji skraćuju život.

Ukratko, radi se o sljedećim stvarima:

- alkohol
- duhan
- sol
- pretilost
- dijabetes
- krvni tlak

Samo izbjegavanjem konzumacije cigareta, alkohola i preslane hrane do 2025. godine bi se u svijetu moglo izbjeći najmanje 37 milijuna preuranjenih smrti, navodi se u istraživanju.

Cilj bi se postigao smanjenjem potrošnje duhana najmanje za trećinu, smanjenjem unosa alkohola za 10 posto, smanjenjem unosa soli za 30 posto, smanjenjem broja oboljelih od povišenog krvnog tlaka za 25 posto i zaustavljenjem porasta broja pretilih ili oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 milijuna osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milijun ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najutjecajniji elementi za životni vijek su duhan i visoki tlak koji je bitan čimbenik za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati lijekovima, ali i tjelovježbom i smanjenjem konzumacije soli.

Glavni autor istraživanja primarijus Majid Ezzati precizira da bi stanovništvo s niskim i srednjim primanjima imalo najviše koristi od tih nastojanja i u toj skupini 31 milijun bi izbjegao preranu smrt.

Prema tom stručnjaku za zdravlje, prehranu i okoliš zdraviji život omogućio bi nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i kroničnih bolesti dišnih puteva, smanjenje broja smrti od raka pluća i želuca i promjenu tendencije smrtnosti povezane s dijabetesom.

29.09.2016. 13:02:00
http://m.metro-portal.hr/6-losih-navika-koje-nam-skracuju-zivot/100455/