objavljeno 18.03.2019. 11:01:00
PRIPAZITE :)

5 znakova da ste pretjerali s kavom

Ipak postoje neka ograničenja - četiri do pet kava dnevno je gornja granica nakon koje stižu problemi.

Spadate li u one koji pretjeruju?
Spadate li u one koji pretjeruju? (Arhiva)

Kava - ne treba ni reći da se radi o omiljenom napitku koji u našim krajevima ima kultni karakter. Većina se ne budi bez nje, s njom sjedamo na druženja, poslovne razgovore, zavodimo i napuštamo, liježemo u krevet... bez nje jednostavno ne ide.

Ipak, takav stil života koji uključuje "idemo na kavu" i više puta tijekom dana može donijeti neke negativne posljedice, jer ipak postoje neka ograničenja - četiri do pet kava dnevno je gornja granica nakon koje stižu problemi.

E, pa kako onda znati da ste pretjerali s kavom (osim po tome da vam je šalica uvijek puna)? Jednostavno, evo 5 simptoma da ste definitivno pretjerali:

Česte posjete toaletu - kod većine ljudi kofein djeluje kao diuretik te potaknuti potrebu za čestim mokrenjem. Upravo iz ovog razloga, kava se nikad ne smije piti na prazan želudac. Naime, hrana će ublažiti diuretičko djelovanje kofeina.

Nagli umor - nakon što popijemo šalicu kave, osjećamo se puni energije, no nakon nekoliko sati, ta razina energije može naglo pasti te prouzročiti umor. Stručnjaci otkrivaju kako nam samo zdrava hrana može pružiti pravo 'gorivo' za tijelo.

Nervoza - kao što znamo, kava je stimulans pa utječe na živčani sustav, a kofein potiče oslobađanje određenih hormona kao što su adrenalin i dopanim koji pa izazivaju nervozu ili čak i bijes. Prekomjerni unos kofeina može izazvati tjeskobu, pretjerano uzbuđenje, ubrzano kucanje srca, razdražljivost pa čak i izljeve ljutne, tvrde liječnici.

Problemi sa spavanjem - pretjerani unos kofeina može negativno djelovati na kvalitetu sna, što je sasvim logično s obzirom na to da kavu pijemo kako bismo se razbudili. Imate li često problema s nesanicom, probajte smanjiti unos kave

Trzanje oka - imate li česte trzaje oka, upravo bi pretjerani unos kofeina mogao biti jedan od glavnih uzročnika te pojave. Naime, istraživanja su pokazala da kofein potiče oslobađanje hormona koji mogu povećati reaktivnost u mišićima i živcima. Imate li često ovaj simptom, smanjite unos kave i povećajte unos vode.

Ukratko, ne bi bilo loše pratiti koliko kave zapravo pijete tijekom dana...

18.03.2019. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-znakova-da-ste-pretjerali-s-kavom/117516/