objavljeno 25.02.2010. 13:52:00
PRIRODNA METODA

5 vrsta hrane koja može poboljšati raspoloženje

Cijela jedna grana farmaceutske industrije bazirana je na proizvodnji lijekova za stimuliranje raspoloženja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Istraživanja pokazuju kako većina ljudi može pozitivno utjecati na svoje raspoloženje samo jednostavnom promjenom u prehrani, a mnogi će otkriti kako hrana doista ima bolji učinak od raznih pilula koje mogu samo potencirati ovisnost.

5. Špinat - lisnato povrće bogato je folatom, prirodnim oblikom folne kiseline koja se može naći u hrani. Folat je prirodni B vitamin koji pomaže mozgu da proizvode serotonin, neurotransmiter koji je povezan sa osjećajem sreće i zadovoljstva. Postoje brojne studije koje nizak nivo folata i serotonina dovode u vezu s depresijom, a dokazi ukazuju na to kako ove kemikalije igraju ključnu ulogu u mentalnom zdravlju.

4. Brazilski oraščići - odličan su izvor selenija, koji osim što održava dobro raspoloženje, pomaže u prevenciji od srčanih bolesti i nekih oblika raka. Selenij je snažan antioksidans te dobar izvor proteina i vlakana. Oraščići osim toga imaju i mnogo minerala kao što je cink i magnezij, a tu su još i značajne količine fosfora, bakra i željeza.

3. Puretina - sadrži velike količine fenilalanina, esencijalne aminokiseline pomoću koje mozak stvara dopamin, neurotransmiter zadužen za aktiviranje nekoliko moždanih centara odgovornih za užitak. Dopamin brzo podiže raspoloženje pa čak i poboljšava motivaciju. S druge strane fenilalanin je toliko moćan, da neka istraživanja navode kako je jednako efektivan u borbi protiv depresije kao i neki lijekovi.

2.Riba - skuša, tuna, losos i druge vrste bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju krucijalnu ulogu u funkcioniranju mozga, kao i brojne korisne učinke na raspoloženje. Jedna studija otkrila je kako su dnevne doze omega-3 kiselina jednako efektivne u reduciranju tipičnih simptoma depresija poput tuge, nesanice, pesimizma, nedostatka motivacije i niskog libida, baš kao i mnogi antidepresivi.

1. Čokolada - sadrži jedinstvenu masnu kiselinu kanabinoid, koja se također nalazi u marihuani. Kanabinoid utječen na dijelove mozga odgovorne za memoriju i pokret, te potiče izrazito opušteno raspoloženje. Osim toga, čokolada sadrži i prirodni stimulans feniletilamin, što je kemikalija koju mozak luči kada se zaljubite.

25.02.2010. 13:52:00
http://m.metro-portal.hr/5-vrsta-hrane-koja-moze-poboljsati-raspolozenje/34050/