objavljeno 29.01.2018. 11:01:00
ZNATE LI?

5 tipova umora

Umor ovisi i o vrsti hrane koju jedemo, jer njezina kvaliteta direktno određuje količinu energije kojom ćemo raspolagati.

Jeste li umorni?
Jeste li umorni? (Pixabay)

Umor je jedan od glavnih razloga koji stoji iza bezvoljnosti, razdraženosti i sličnih simptoma. No umor i iscrpljenosti nisu uvijek izazvani isključivo manjkom sna ili njegovom lošom kvalitetom.

Puno toga ovisi i o vrsti hrane koju jedemo, jer njezina kvaliteta direktno određuje količinu energije kojom ćemo raspolagati.

Jackie Lynch, nutricionistica iz Australije, spominje 5 vrsti umora koje izaziva loša prehrana.

1. Oscilacije u energiji - kada se razina energije tijekom dana smanjuje pa povećava, to se obično događa s povećanjem i smanjenjem razina šećera

2. Osjećaj ispraznosti - definiran je razinama magnezija koji utječe na rad mišića i regulira stres. Očitava se u grčenju mišića, glavoboljama, palpilacijama i trzanjima.

3. Manjak kondicije - označava preniske razine željeza koje je glavni sastojak hemoglobina. Česta je pojava kod žena s obilnim menstruacijama.

4. Smanjena koncentracija - radi se o manjku vitamina B koji stvara energiju. Nastaje kod kroničnog stresa ili redovitog konzumiranja alkohola. Ubacite više povrća u prehranu i pripremajte ga na pari umjesto kuhanjem, a prženje pokušajte potpuno izbjegavati. 

5. Iscrpljenost - nedostatak sna blokira apsorpciju željeza što samo još pripomaže osjetu umora. Prvi korak je izbjegavanje kave ili napitaka koji sadže kofein.

Koji je vaš omiljeni umor? :)

Piše: Andrea Holi
29.01.2018. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-tipova-umora/109983/