objavljeno 21.04.2010. 14:01:35
ČUVAJTE ZDRAVLJE

5 tipova superhrane koje bi svaki muškarac trebao konzumirati

U prošlom članku naveli smo hranu koja je idealna za žensko zdravlje i vitalnost. Pogledajte koje se namirnice preporučuju muškarcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

1. Umak od rajčice - muškarci koji konzumiraju mnogo rajčica ili umaka od rajčice imaju mnogo manji rizik od razvoja raka prostate. Tako barem tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Harvard koji su proučavali prehrambene navike 47,000 muškaraca. Otkrili su da muškarci koji su konzumirali rajčicu do četiri puta tijekom tjedna imaju 35 posto manji rizik. Smatra se da je za to odgovoran karoteniod po imenu lipocen kojeg ovo voće ima u izobilju. No znanstvenici su bili iznenađeni: sok od rajčice nema takav efekt. Dodatna istraživanja pokazala su zašto. Za najbolju absorpciju, lipocen bi se trebao kuhati s nekim oblikom masnoće. Stoga čak ni pizza nije loš izbor.

2. Oštrige - mit kaže da su oštrige hrana ljubavi. Znanost bi se mogla složiti. Samo dvije do tri oštrige donose dnevnu dozu cinka koji je potreban za normalno funkcioniranje muškog reproduktivnog sustava. Znanstvenici su podijeljeni oko navoda kako je broj spermija kod muškaraca pao u zadnjih 50 godina, te da su vanjski faktori, poput okoline u kojoj živimo, tome uzrok. Nedostatak bitnih nutrijenata mogao bi biti uzrok niske razine testosterona. Adekvatna količina cinka ponekad je odgovor (11 mg dnevno preporučuje se za muškarce, više od 40 mg predstavlja rizik). U jednom eksperimentu, 22 muškaraca s niskom razinom testosterona i brojem spermija davan je cink u periodu od 45 do 50 dana. Nakon toga je zabilježeno znatno poboljšanje.

3. Brokula - nedavna studija koju je provelo Sveučilište Harvard otkrila je kako kupusnjače poput brokule, cvjetače i kupusa štite od raka mjehura. Znanstvenici su analizirali prehranu više od 50,000 muškaraca te otkrili kako oni koji jedu 5 ili više porcija ovog povrća tjedno imaju dvostruko manje šanse da razviju rak mjehura.

4. Maslac od kikirikija - ako želite zdravo srce, konzumirajte maslac od kikirikija. Ova bolest vodeći je ubojica i muškaraca i žena, ali joj muškarci podliježu u ranijoj dobi. Neka istraživanja pokazala su da maslac od kikirikija smanjuje loš kolesterol, trigliceride tj. masnoće u krvi, te čuva nivo dobrog kolesterola. Ovaj maslac bogatiji je mastima, ali onima koje su dobre za zdravlje, tj. mononezasićenim masnim kiselinama.

5. Lubenica - do dobi od 55 godina, više muškaraca pati od visokog krvnog tlaka u odnosu na žene. Istraživanja sugeriraju kako hrana bogata kalijem može reducirati rizik od visokog krvnog tlaka i udara. Idealna doza je 2000 mg ili više dnevno. Lubenica je voće koje je bogato ovim mineralom i sadrži oko 664 mg u jednoj kriški.

21.04.2010. 14:01:35
http://m.metro-portal.hr/5-tipova-superhrane-koje-bi-svaki-muskarac-trebao-konzumirati/38358/