objavljeno 01.12.2017. 11:01:00
SAVJETI

5 stvari koje štite od gripe i prehlade

Ako se osjećate boležljivo, isprobajte jedan od ovih pet tradicionalnih lijekova koji vam mogu pokazati kako se riješiti neugodne hladnoće i mogućih bolesti

Topla juhica radi čuda
Topla juhica radi čuda (Shutterstock)

Sezona gripe i prehlada je stigla, a nije loše znati da u prosjeku svaki čovjek oboli dva puta godišnje. 

No, na lijekove u tim slučajevima - zaboravite, jer samo prirodni pripravci rade prave stvari našem organizmu.

Stoga, ako se osjećate boležljivo, isprobajte jedan od ovih pet tradicionalnih lijekova koji vam mogu pokazati kako se riješiti neugodne hladnoće i mogućih bolesti:

Glavica češnjaka - ima dugogodišnju pozitivnu reputaciju zbog sprječavanja od oboljenja. U 1500.oj godini ljudima se govorilo da jedu više luka kada imaju problema s grlom. Srećom, češnjak ne moramo jesti samog nego ga dodajemo u obroke. Češnjak, s antivirusnim, antibakterijskim i antikatarhalnim svojstvima izvrsno je oružje protiv gripe.

Pileća juha - naše bake su doista znale najbolje - ovo je izvrstan lijek. Postoje čak i govorkanja da su je koristili drevni grčki liječnici kada su boležljivi. Skuhane od kostiju mesa ili peradi, dodajte povrće i polako kuhajte hranjivi obrok. Juhe sadrže sastojke koje će vam brzo vratiti poletnost u noge. Dodajte i kurkumu, cimet, čili i đumbir kako biste ubrzali metabolizam. 

Prirodni sastojci - primjerice, pelargonija je biljni lijek koji pomaže kod respiratornih infekcija, upale grla i općih simptoma prehlade i gripe. Uzmite je čim počnete osjećati početak bolesti i nastavite dok ne budete vidjeli znakove poboljšanja. Mineralne kapi za nos olakšat će vam disanje. Vitamini za otapanje u vodi očuvat će organizam od uzročnika prehlade.

Svjež zrak - naši su preci barem jedan sat dnevno izašli na otvoreno kada su bili bolesni. Postoji dobar razlog - vitamin D, koji pomaže u sprečavanju gripe i može regulirati našimunološki sustav. Sada smo svjesni da veliki broj Britanaca nema preporučenu razinu vitamina D u tijelu, posebno zimi. Za odgovarajuću izloženost sunčevim UVB zračenjem potrebno vam je najmanje 15 minuta dnevno. Za one koji ne mogu, vitamini dodataka D3 su alternativa. Oni potiču imunološki sustav i pomažu kod depresije, kostiju, zglobova i zdravlja srca.

Topli čajevi  - čajevi kakve danas pijemo datiraju iz 18. stoljeća i tradicionalno se proizvode s alkoholom, medom i nizom začina. Neki od nas se odlučuju za dodatak s rakijom, medom i limunom. Rakija vam pomaže da spavate, med smiruje grlo, a limun dodaje potreban vitamin C (pomaže bakterijama da izađu iz nosnica).

01.12.2017. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-stvari-koje-stite-od-gripe-i-prehlade/108884/