objavljeno 01.11.2017. 11:14:00
AHA!

5 savjeta za uspješno planinarenje

Planine su nešto zaista izvanredno i sjajno je to što u njima možemo uživati čak i ako nismo u nekoj osobitoj kondiciji

Nema većeg gušta...
Nema većeg gušta... (Shutterstock)

Planinarenje ćemo rijetko nazvati sportom, prije hobijem ili rekreacijom, no koristi koje donosi za organizam su višestruke, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu - vjerojatno nema osobe koja se usponom na neki vrh neće osjećati jednostavno sjajno.

Planine su nešto zaista izvanredno i odlično je to što u njima možemo uživati čak i ako nismo u nekoj osobitoj kondiciji. Istina, nećemo osvajati visoke vrhove, ali ćemo uživati u šumi, pogledu, šetnji i druženju.

Planinarenje za početnike svodi se na 5 vrlo važnih stavki. 

Cipele - preporučuje se investirati u dobru obuću za planinarenje - gojzerice (dobro je i da imaju vibram džon). Kod kupnje vodite računa o tome da budu broj veće kako biste sačuvali nokte na nogama. Naime, kada se spuštate niz planinu, stopalo se u cipeli pomiče prema naprijed i, ukoliko u njoj nema mjesta, nabijamo prste i stradaju nokti. Stoga je vrlo važno imati gojzerice broj veće od uobičajenih cipela koje nosite. 

Svoje nove gojzerice prvo malo proštejate po susjedstvu pa tek onda krenite s njima u planine kako biste izbjegli žuljeve. S obzirom da su gojzerice skupe, čekajte sniženja. Nerijetko su na akciji i 50 posto jeftinije pa odlične gojzerice možete kupiti već za 400 - 500 kuna. 

Gamaše - odlučite li se za niske gojzerice (iako je dobro uzeti one što fiksiraju gležanj) trebat ćete i gamaše. To su navlake od nepropusnog materijala koje navlačimo preko gojzerica i hlača, a čuvaju nam noge od vlage, blata i snijega. Cijena im se kreće od oko 100 pa do nekih 700 kuna.

Odjeća - kao i kod trčanja, i za planinarenje je dobro odjenuti funckionalnu robu koja se brzo suši te u ruksaku ponijeti rezrevne čarape, donji veš i majicu. Kada dođete do svoje destinacije bit ćete znojni i vjerojatno će vam biti hladno. Većina planinarskih domova ima uz peći mjesta za sušenje odjeće pa ćete se presvući u suhu rubu, time odmah i ugrijati te uživati u zasluženom ručku.

Što ponijeti u ruksaku - osim rezervne odjeće, a ovisno o duljini staze i težini uspona, uzmite sendvič ili grickalice (lješnjake, orahe) i obavezno vodu i maramice. Važno je i da vam mobitel bude pun ukoliko dođe do nepredviđenih situacija. 

Zakoni planine - planinari njeguju jedan lijepi običaj da se međusobno pozdravljaju kada se sretnu, bez obzira što se ne poznaju. Usvojite ga i vi. Vidjet ćete koliko prija nečiji osmijeh. Kako bi svi uživali u miru šume i planinskih prostranstava, nemojete se derati dok pričate. U planini smo gosti i moramo je poštovati.

Vodite računa da siđete prije mraka (ako smo tako planirali) i da ne precjenjujete svoje mogućnosti. Također je važno da u planini ostavimo samo stope. Svo smeće nosimo sa sobom. 

Za početak birajte jednostavnije staze i lakše uspone. Možete se učlaniti i u neko planinarsko društvo. Sretnici smo jer je Hrvatska zemlja bogata prirodnim ljepotama i ima vrhova s kojih puca prekrasan pogled, a dostupni su prosječnom planinaru. Na vas Dinara, Velebit, Učka, Plešivica, Medvednica, Psunj, Papuk, Klek, Krndija. 

01.11.2017. 11:14:00
http://m.metro-portal.hr/5-savjeta-za-uspjesno-planinarenje/108304/