objavljeno 08.04.2019. 11:01:00
MLJAC

5 razloga zašto bi trebali piti sok od cikle

Kako je obično jedemo kuhanu, ne dobivam sve što bismo mogli, pa evo i pet dobrih razloga zašto bi ga trebali piti svaki dan.

Sok od cikle je čudo!
Sok od cikle je čudo! (Arhiva)

Cikla je pravo čudo prirode zbog svog sastava izuzetno bogatog mineralima i vitaminima, no kako je obično jedemo kuhanu, ne dobivam sve što bismo mogli.

Upravo iz tog razloga preporučuje se sok od sirove cikle, a evo i pet dobrih razloga zašto bi ga trebali piti svaki dan.

Kontrola tlaka - istraživanja su pokazala kako cikla, a time i njezin sok pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka. Liječnici preporučaju konzumiranje 250 mililitara ciklinog soka dnevno u periodu od četiri tjedna. 

Manji rizik od pojave anemije - cikla je bogata željezom koje je sastavni dio crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Bez željeza, eritrociti ne mogu transportirati kisik po svim dijelovima tijela. 

Minerali i vitamini - ciklin sok sadržava veliki raspon esencijalnih vitamina i minerala, stoga njegovo redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji gubitka tih nutrijenata. Sto mililitara soka sadrži 29 g kalorija, 0.42 g proteina, 7.50 g karbohidrata, 5.42 g šećera i 0.40 g vlakana.  Od vitamina i minerala sadrži vitamin C, vitamin B-6, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i cink.

Smanjenje upala - ciklin sok sadržava antiupalne sastojke zvane betalaini. Prema istraživanju iz 2015. godine, betalaini izlučuju posebne impulse koji igraju ulogu u upalnim bolestima. 

Zaštita jetre - ciklin sok sadržava antioksidanse, vitamine A i B-6 te željezo, a baš ti vitamini i minerali štite jetru od upala i poboljšavaju joj mogućnost izbacivanja toksina iz tijela. 

08.04.2019. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-razloga-zasto-bi-trebali-piti-sok-od-cikle/117874/