objavljeno 12.06.2018. 18:01:00
EH, DA... :)

5 razloga da prestanete piti alkohol

Priča nije crno-bijela pa je tako alkohol u velikoj mjeri povezan s mršavljenjem i težinom

Razmislite još jednom...
Razmislite još jednom... (Shutterstock)

Alkohol spada u omiljene tehnike za opuštanje nakon posla - čaša vina ili piva s kolegama trebala bi nam skinuti stres s leđa... a mnoge su ohrabrila istraživanja koja dokazuju da je povremena konzumacija alkohola zdrava pa tako vino smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Međutim, priča nije crno-bijela pa je tako alkohol u velikoj mjeri povezan s mršavljenjem i težinom. Želite li izgubiti nekoliko kila, prvo se ostavite najdraže vam opuštajuće čašice.

Evo u čemu je stvar:

Djeluje na hormone - poznato je da alkoholna pića u pretjeranoj konzumaciji djeluju jako na hormone u našem tijelu, a pogotovo na testosteron. Ovaj je hormon zaslužan za razvoj mišića i održavanje tjelesne mase te sagorijevanje masti. Poremećene razine testosterona mogu uzrokovati loš san, visoki tlak, visoke razine šećera u krvi, ali i višak tjelsne težine kojeg se teško riješiti. 

Loše utječe na organe - poznato je da alkohol ima loš utjecaj na naše tijelo i funkcionalnost naših organa, a pogotov na jetru. Jetra je zaslužna za filtriranje štetnih i nepotrebnih tvari koje unesemo u tijelo te za metabolizaciju masti, ugljikohidrata i proteina. Pretjerana konzumaicija alkohola poremećuje rad jetre koja koja počinje 'spremati' umjesto razgrađivati ugljikohidrate i masti. 

Prazne kalorije - alkoholna pića predstavljaju tzv. prazne kalorije odnosno kalorije koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Ne okrepljuju vaše tijelo niti mu pružaju minerale i vitamine, ali zato imaju visok broj kalorija. Čaša vina sadrži 150 kalorija pa su tako tri čaše već jednake obroku, vaše tijelo neće dobiti ništa od toga.

Tijelo automatski pohranjuje višak glukoze - broj kalorija nije jedini problem alkoholnih pića. Kada pijemo alkoholne napitke, naše tijelo koristi upravo alkohol kao primaran izvor energije, a tek onda druge elemente koje smo unijeli u tijelo. Višak glukoze i lipida odmah se sprema u masno tkivo kao rezerva. 

Usporava tijelo - osim što usporava mentalne sposobnosti, alkohol usporava i cijelo tijelo i procese koji se u njemu odvijaju. Značajno usporava tzv probavne 'sekrecije' i brzinu kojom hrana putujem probavnim traktom. Probavni sokovi razgrađuju hranu na nutrijente i omogućuju tijelu da izvuče što više dobrih elementara iz nje pa tako zbog alkohola tijelo ne dobiva sve pto mu treba.

12.06.2018. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-razloga-da-prestanete-piti-alkohol/112668/