objavljeno 14.12.2010. 11:10:00
SVE BLIŽE FANTASTICI

Što nam donosi znanost 21. stoljeća?

Od ideje da je naš svemir samo jedan od mnogih, pa do lažne stvarnosti...

U ovom stoljeću znanost bi mogla pomiriti maštu i realnost
U ovom stoljeću znanost bi mogla pomiriti maštu i realnost (Wikipedia)

Pogledajte kojih 5 neobičnih stvari smo naučili iz Hawkingove knjige "The Grand Design", koju je napisao u suradnji s fizičarem Leonardom Mlodinowom. Knjiga koja pokriva glavna pitanja o prirodi i porijeklu svemira objavljena je u rujnu.

1. Prošlost je mogućnost

Prema Hawkingu, jedna posljedica teorije kvantne mehanike jest da se događaji u prošlosti koji nisu direktno promatrani nisu dogodili na definitivan način. Umjesto toga, dogodili su se na sve moguće načine. Ovo je povezano s promjenjivom prirodom materije i energije koju zastupa kvantna mehanika: Osim ako ne dolazi do stimuliranog utjecaja izvana, stvari će zauzeti stanje nestabilnosti.

Na primjer, ako je sve što poznajemo čestica koja putuje s točke A na točku B, onda nije istina da je uzela točno određeni put. Umjesto toga čestica će odabrati svaki mogući put kao bi povezala dvije točke. Autori pojašnjavaju: "Bez obzira koliko naše promatranje sadašnjosti bilo temeljito, prošlost, kao i budućnost su nedefinirane te postoje samo kao spektar mogućnosti."

2. Teorija svega

Ako postoji teorija koja može opisati cijeli svemir, onda je to M-teorija. Ovaj model je verzija teorije struna, koja navodi kako na najmanjem nivou sve čestice su zapravo maleni prstenovi koji vibriraju na različitim frekvencijama. Ako je to istina, sva materija i energija će pratiti pravila koja proizlaze iz prirode ovih struna. "M-teorija je jedini model koji posjeduje sve što konačna teorija treba imati", smatra Hawking. Jedna posljedica ove teorije jest da naš svemir nije jedini - postoje brojni svemiri s različitim fizičkim zakonima.

3. Iskrivljena realnost

Prije par godina, vlasti talijanskog grada Monze, zabranile su vlasnicima zlatnih ribica držanje u okruglim akvarijima. Svrha zakona bila je zaštititi jadne ribice od iskrivljenog pogleda na realnost, s obzirom da akvariji takvog oblika zakrivljuju svjetlost zbog čega ribica ne raspoznaje dobro okolinu.

Hawking koristi ovaj primjer kako bi ukazao da je nemoguće znati pravu prirodu realnosti. Mislimo da imamo ispravnu sliku stvarnosti, no kako znamo da metaforički ne živimo u divovskom akvariju, s obzirom da nikad nismo bili u mogućnosti vidjeti izvan našeg aspekta gledanja radi usporedbe?

4. Pitagora je ukrao formulu

Hawking navodi kako slavni grčki matematičar Pitagora zapravo nije otkrio poznati poučak. Malo istraživanja sugerira kako je formula koja opisuje odnos među stranicama pravog trokuta, bila poznata od ranije. Babilonci su dokumentirali ideju u drevnim matematičkim spisima mnogo prije nego što je Pitagora stupio na scenu.

5. Svemir je sam svoj stvaratelj

Jedan od navoda iz knjige, koji je izazvao najveće debate, jest da ne trebamo ideju Boga kako bi objasnili postanak svemira. Umjesto njega, zakoni fizike mogu objasniti početak. Moderno razumjevanje vremena sugerira da je ono samo jedna dimenzija, poput svemira.

Zbog toga nema početka. "S obzirom da postoji zakon gravitacije, svemir se može stvoriti iz ničega. Spontana kreacija razlog je zašto nešto postoji umjesto da ne postoji, te zašto postoji svemir, kao i mi u njemu", objašnjava Hawking.


14.12.2010. 11:10:00
http://m.metro-portal.hr/5-neobicnih-stvari-koje-smo-naucili-od-stephena-hawkinga/52650/