objavljeno 26.03.2017. 15:16:00
MLJAC

5 načina ubrzavanja metabolizma

Metabolizam u proljetno doba treba malo pomoći da bi se vratio u pravu brzinu kako bismo uspješno skinuli višak zimskih kilograma

Fenoli iz zelenog čaja čiste organizam
Fenoli iz zelenog čaja čiste organizam (Arhiva)

Metabolizam treba ubrzati dolaskom proljeća, jer je uspavan zimskom teškom hranom, pa vam donosimo pet namirnica koje će to vrlo uspješno odraditi.

Cimet - ima prihvatljiviji okus te ga se može unositi u većim količinama nego čili, točnije 1-2 žličice na dan. Također djeluje tako da podiže toplinu tijela, a aktivna komponenta je cinamaldehid.

Cjelovite žitarice - sadrže dijetalna vlakna i složene ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju te na taj način reguliraju stabilan šećer u krvi što umanjuje pojavu osjećaja gladi.

Čajevi - zeleni čaj, čaj od mente i kamilica sadrže fenolne spojeve koji blagotvorno djeluju na cijeli organizam. Fenoli čiste organizam od slobodnih radikala i potiču metabolizam masti.

Čili papričice - kapsaicin se u brojnim laboratorijskim istraživanjima te ponekim kliničkim istraživanjima pokazao korisnim u smanjenju masnog tkiva ubrzavanjem metabolizma jer povećava tjelesnu temepraturu i time energetsku potrošnju. 

Đumbir - najpoznatiji je zbog snažnog protuupalnog te općenito blagotvornog djelovanja na probavni sustav. Navedena svojstva pripisuju se aktivnim supstancama, gingerolima. 

26.03.2017. 15:16:00
http://m.metro-portal.hr/5-nacina-ubrzavanja-metabolizma/103932/