objavljeno 19.10.2018. 13:01:00
ZAPAMTITE!

5 loših navika koje usporavaju metabolizam

Jeste li sigurni da ste napravili sve kako biste održavali metabolizam u savršenom stanju

Kada jedete i što?
Kada jedete i što? (Arhiva)

Metabolizam je obično dežurni krivac za višak kilograma, no jeste li sigurni da ste napravili sve kako bi ga održavali u savršenom stanju?

Vjerojatno niste, a evo i pet najgorih navika koje ga usporavaju:

Loš raspored obroka - istraživanja su pokazala kako neispravan raspored hranjenja dodaje suvišne kilograme. Tijelo jednostavno ne zna kada će dobiti sljedeću hranu pa sve zadržava. Pronađite raspored obroka koji će vam odgovarati i drastično ćete ubrzati metabolizam.

Ne unosite dovoljno kalcija - kalcij je krucijalan u održavanju metabolizma. Ukoliko ste intolerantni na mliječne proizvode, postoje drugi načini za unos kalcija koji će vam pomoći da otpustite onih nekoliko posljednjih kilograma. 

Ne unosite proteine - proteini su važna skupina namirnica u održavanju savršene kilaže. U usporedbi s ugljikohidratima, proteini djeluju na metabolizam i nakon probavljanja. Zbog njih se osjećate sito puno duže, a na kraju konzumirate manje kalorija. 

Predugo sjedite - duže vremena u sjedećem položaju može imati loš efekt na metabolizam i usporava ga. Mnoge su studije povrdile da bi se ljudi koji rade u uredu trebali dići i rastegnuti svakih 30 minuta kako bi tijelo nastavilo normalno raditi.

Premalo jedete - nemojte drastično smanjivati broj kalorija koje unosite jer tijelo automatski prelazi u stanje izgladnjivanje. Metabolizam se odmah usporava kako bi tijelo moglo "preživjeti" i tako zadržava mast. Pripazite na unos kalorija i izračunajte koliko vam doista treba za zdravo mršavljenje. 

19.10.2018. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/5-losih-navika-koje-usporavaju-metabolizam/114920/