objavljeno 05.04.2016. 11:23:00
ZANIMLJIVO :)

5 doktora iz prirode

Neka vas liječi - priroda
Neka vas liječi - priroda (Dreamstime)

Nametanjem si životnih dostignuća i ciljeva, koji nisu u skladu s našim mogućnostima, kao i trčanje bogatstvom, slavom i moći, baca u zaborav jednu od najvećih vrijednosti našeg života- ZDRAVLJE.

Stara narodna kaže da Zdrav čovjek ima 1000 želja dok bolestan samo jednu.

Opet se vraćamo na zdravlje.

Osnovno pitanje je kako u današnjem životu, bolje reći stilu života koji je pun stresa i manjka slobodnog vremena naći put do savršenog zdravlja? Kako optimalno izbalansirati više segmenata našeg života kao što su zdravlje, obitelj, posao?

Namjera nam nije pisati o stresu, jer o njemu smo svi već dosta čuli. Samo ćemo ukratko objasniti funkcioniranje organizma i uputiti vas kako na jednostavne i praktične načine koji su svima dostupni možete poboljšati kvalitetu života u svim aspektima.

Kao što znamo da „Put od 1000 milja počinje prvim korakom", tako ćemo i mi u avanturu krenuti s našim prvim korakom, a to je „Zdravlje".

Što je zdravlje?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira zdravlje kao stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Kada promatramo ljudsko tijelo na holističan način te uzmemo u obzir kako smo satkani od 5 elemenata (zemlje, vode, vatre, zraka i etera), reći ćemo da je zdravlje potpuni sklad svih elemenata. Uzmemo li u obzir i energetsku strukturu organizma, zdravlje nam donosi harmonično kovitlanje energije.

O čemu ovisi zdravlje?

 • 10 % zdravlja ovisi o ljekovitim pripravcima

 • 20 % o okolini

 • 20 % o genetici

 • 50 % o stilu života

Iz priloženog vidimo kako na vlastito zdravlje „Mi" imamo najveći utjecaj.

Postoje čak i drevna znanja temeljena na principima djelovanja zvuka na materiju, kojima možemo djelovati i na onih 20 % genetskog dijela. Te principe utjecaja zvuka na formiranje materije je u novije vrijeme prikazao švicarski liječnik Hans Jenny osnivajući novu disciplinu zvanu Kimatika.

5 IZVORA ENERGIJE - 5 DOKTORA IZ PRIRODE

Čovjek i priroda su toliko povezani da često ni ne idemo za tim. Priroda nam daje sve mogućnosti za zdrav i sretan život, te nam je omogućila i resurse energije bez kojih naše tijelo i svijest ne bi mogli funkcionirati. Ljudsko tijelo koristi 5 univerzalnih načina - izvora energije za optimalno funkcioniranje: od rođenja do smrti svako ljudsko biće diše, jede, pije vodu, koristi sunčevu svjetlost i san za regeneraciju. Bolest i nesreća nastupaju kada se naruši ravnoteža unutar 5 izvora energije. Također disbalans u jednom od izvora/načina energiziranja dovodi i do poremećaja u ostalima.

1. SUNCE

Sunce je izvor života na Zemlji, te se kao takvo kroz povijest štovalo u svim drevnim kulturama. Svjetlo je esencijalan element zdravlja i dobrog osjećanja jer ga poput hrane i vode ljudsko tijelo koristi u različitim metaboličkim procesima. Znanstveno je dokazano kako sunčeva svjetlost stimulira hipotalamus, epifizu i hipofizu koje su iznimno važne hormonalne žlijezde uslijed čega dolazi do pojačanog lučenja hormona (poput serotonina-hormona sreće) što dovodi do osjećaja sreće i zdravlja. Također, dolazi do poticanja rada imunološkog sustava, regeneracije i veće sposobnosti izbacivanja toksina.

Jedan od većih nedostataka današnjeg stila života je „sjedilački način života" , gdje se sjedenje odvija u zatvorenim prostorijama u kojima manjka i sunčevog svjetla i kisika. Takav stil života, uz osjećaj umora i depresiju, može pratiti i :

 • žudnja za konzumiranjem ugljikohidrata

 • dobivanje na težini

 • dulje spavanje i buđenje s osjećajem umora

 • gubitak zanimanja za spolni odnos

 • osjećaj zatrpanosti beznačajnim stvarima

 • teškoće u razmišljanju i koncentraciji

 • osjećaj bola i podložnost stalnim infekcijama

Pitanje je što uraditi u takvim uvjetima? Kako optimalno iskoristiti sunce?

 • Boravite u prostorijama sa što više prirodnog svjetla, otvarajte prozore (posebno ujutro) kako biste upili što više sunčanih zraka

 • Svakodnevno provedite 20 do 30 minuta na suncu. Idealno vrijeme izlaganja je ujutro prije 11 sati i poslijepodne od 16 sati

 • Naučite neke od drevnih metoda napajanja sunčevom (solarnom) energijom poput tehnike „Punjenje kozmičkom energijom" (Invoking Cosmic Energy)

2. DISANJE

Kada je disanje poremećeno i um također postaje uznemiren. Kontrola disanja omogućava postojanost uma." Hatha Yoga Pradipika

S udahom se rađamo, a izdahom umiremo. Disanje je najvažniji proces u našem tijelu. Možemo reći kako je naš životni vijek određen brojem udaha i izdaha koje napravimo. Disanjem izbacujemo čak 70 % toksina i stresa iz tijela. Ljudsko tijelo danima može bez hrane i vode, ali bez kisika tek par minuta.

Kao djeca dišemo prirodno tako da širimo trbuh kod udaha. Ali s odrastanjem, zbog krivih navika i užurbanog stila života, ovakvo disanje zamijeni tzv „plitko" disanje kad koristimo samo gornji dio prsnog koša. Dah postaje sve plići i kraći, koristi se tek 30 do 40 % ukupnog kapaciteta pluća što dovodi do umora, mnogih oboljenja i ubrzanog starenja. Mnogi svakodnevni bolovi u ramenima, leđima i vratu najčešće su uzrok nepravilnog disanja.

Kako pravilno disati?

Potpuno pravilno disanje se sastoji od više segmenata ( niskog ili trbušnog, srednjeg i visokog). Pri udahu se prvo širi abdomen, zatim prsni koš te se naposljetku pomiču prsne i ključne kosti. Bitno je naglasiti da je jedno od pravila ispravnog disanja disanje kroz nos.

Da bismo stvorili naviku pravilnog disanja potrebno je redovito vježbati tehnike disanja, idealno bi bilo dva puta na dan po nekoliko minuta: ujutro da se napunimo svježom energijom, a navečer da se oslobodimo dnevnog stresa i pripremimo tijelo za „odmornu noć". Postoje i određene tehnike disanja koje u kombinaciji sa pravilnom konzumacijom vode, postom i određenim svježim sokovima mogu izliječiti i teža oboljenja. Više o takvim tehnikama možete pročitati u knjizi „ Program Božanskog Zdravlja" u izdanju Divine Energy Parka.

Da biste postigli naviku pravilnog disanja izbjegavajte:

 • Pogrbljeno držanje

 • Preusku odjeću

 • Namjerno uvlačenje trbuha da izgledamo mršaviji

Neke od dobrobiti pravilnog disanja su:

 • Povećan kapacitet pluća i unos veće količine kisika i energije (prane) u tijelo

 • Kisik u mozgu aktivira pinealnu i pituitarnu žlijezdu, te na taj način postižemo hormonalni balans, uklanjamo mnoge probleme i bolesti kao i stanja poput depresije, tjeskobe i napetosti, pojačavamo koncentraciju, reguliramo i kontroliramo emocije, te opuštamo cijelo tijelo

 • Masiramo unutarnje organe na području abdomena, te time potičemo bolju probavu i cirkulaciju u probavnom sustavu, poboljšavamo rad bubrega, spolnih organa, kao i rad cijelog endokrinog sustava i ostalih organskih sustava

3. VODA

Da li ste znali da je voda temeljni element svih živih bića i da je ljudsko tijelo najvećim dijelom (oko 75 %) satkano od vode? Voda čini 90,7 % krvi, 80,5 % mozga, 75 % mišića i 13 % kostiju. Voda je neophodna za život: poboljšava naše zdravlje i kondiciju, pomaže u razmjeni hranjivih tvari i čišćenju od otpadnih tvari i toksina. Dehidracija, tj. nedovoljna konzumacija vode uzrok je većine problema i dijagnoza današnjice.

Osoba koja pije 2 do 2,5 l vode dnevno (cca 10 do 12 čaša) može smanjiti rizike raznih bolesti kao što je:

 • Dobivanje raka debelog crijeva za 50 %

 • Rak dojke za 75 %

 • Rak mjehura za 45 %

Također može manjiti bolove u glavi, leđima, zglobovima i drugim dijelovima tijela.

Čista izvorska voda tijelu će pružiti potrebnu akumulaciju hranjivih tvari i izbacivanje otpadnih. Sokovi, kava i ostali napitci ne mogu nadoknaditi ljekovitost i ulogu čiste vode.

Često smo zabrinuti znajući da voda iz pipe sadrži elemente poput klora, fluora, aluminija i razne druge kemikalije i teške metale, ili pak moramo kupovati vodu u dućanu, za koju se često kaže da je „mrtva voda". Da to i nije problem pokazao je japanski znanstvenik Dr. Masaro Emoto koji je prikazao i dokazao kako voda nosi i akumulira energiju, odnosno da je voda živa tvar koja prenosi misao i energiju.

Tako možete staklenku s vodom staviti par sati na sunce da se pročisti i energizira, možete na posude s vodom zalijepiti razne pozitivne afirmacije i kvalitete koje želite primiti u vlastito tijelo, ili pak neposredno prije ispijanja vode možete mentalno izreći molitvu, zahvalu i sl. te emitirati misaono u vodu.

Par savjeta kako konzumirati vodu:

 • Dnevno pijte 2 - 2.5 l (10 do 12 čaša) vode

 • Ujutro kada se ustanete popijte 2 čaše vode, na način da vodu prvo promućkate u ustima prije gutanja. Na taj način voda se poveže sa slinom koja ima blagotvorni učinak na tijelo

 • Nemojte piti vodu za vrijeme jela ( pijte vodu 30 minuta prije jela ili sat vremena nakon jela)

 • Konzumiranje vode neka bude više puta dnevno, u manjim količinama

4. HRANA

Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana." Hipokrat

U današnje vrijeme postoje brojne teorije o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Ima ih toliko da se čovjek teško odluči koju primijeniti. Ali koliko god teorija ima, svaki organizam je poseban univerzum za sebe i tajna uspjeha svakog pojedinca je u osluškivanju potreba vlastitog tijela. Da bi slušali potrebe vlastitog tijela potrebno je konstantno i redovito održavati pozitivan odnos sa njim. To postižemo redovitim radom na sebi, balansom svih 5 načina unošenja energije.

 

U pravilnoj ishrani bitno je održati ravnotežu koncentracije kiselosti u tijelu. Granica pH je 7,4, i svaka neravnoteža uzrokovana stresom, rafiniranom hranom i slično dovodi do povećane koncentracije kiselosti u organizmu, što je preduvjet za sve bolesti. Znači pravilna ishrana je ona koja pospješuje ravnotežu pH vrijednosti u organizmu.

Hranu možemo podijeliti i na „živu„ ili „mrtvu" što znači da ćemo iz tzv. živih namirnica izvući više energije, dok nam mrtva hrana, umjesto da nam preda energiju, iscrpi organizam. Primjer je svježe i zamrznuto voće. Svježe voće nam daje energiju i hranjive tvari, dok nam naizgled fino voće koje je provelo zadnju godinu u hladnjači neće zadovoljiti energetske potrebe organizma. Dakle, važno je paziti na kvalitetu hrane (svježe i organsko).

Također, postoji problem pesticida i kemikalija u voću i povrću, pa vam donosimo jedan jednostavan način kako i to donekle ukloniti. U posudu s vodom stavite malo sode bikarbone i soli (omjer 1:1) te u tu otopinu stavite voće i povrće da odstoji 30 minuta. Ova otopina će izvući pesticide. Također možete dodati ocat i ekstrakt sjemenki grejpa.

Evo još par zanimljivih savjeta:

 • pijte puno svježih sokova od voća i povrća, te jedite hranu koja sadrži puno enzima

 • što manje koristiti rafinirane i kemijski obrađene proizvode, pa tako bijeli šećer možete zamijeniti steviom ili melasom

 • Hranu jedite polako i u umjerenim količinama

 • Omjer hrane u obroku neka bude 70 % hrane koja potiče lužnatost, 30 % hrane koja potiče kiselost

5. SPAVANJE

Da li ste znali da čovjek prespava trećinu svog životnog vijeka? Studije su pokazale kako nedostatak sna ili njegova loša kvaliteta mogu imati vrlo ozbiljne posljedice.

Neke od njih su:

 • negativno djelovanje na radnu sposobnost i pažnju.

 • Ako se spava samo sat i pol vremena manje nego je potrebno, pažnja tijekom dana biti će smanjena za otprilike jednu trećinu.

 • Pretjerana pospanost tijekom dana otežava pamćenje, sposobnost razmišljanja i obrade informacija, te doprinosi povećanju rizika od ozljeda na radnom mjestu.

 • Pojava glavobolje, lošeg raspoloženja, agresivnosti, vrtoglavice, umora i slično.

Najčešće pitanje koje si postavljamo je kolika je optimalna količina sati spavanja? Mnogo je čimbenika o kojima to ovisi: genetsko nasljeđe, higijena spavanja, kvaliteta sna i dnevni ritam. Ali ako optimalno zadovoljimo unos energije putem prethodno navedenih izvora energije, neće nam trebati puno sna.

Obično se kaže da je 8 sati sna dovoljno, a kako su znanstvenici došli do tog broja, saznat ćete ubrzo. Klasična studija se sastojala u tome da su istraživači smjestili jednog ispitanika dobrovoljca u prostoriju bez prozora u kojoj je bilo moguće kontrolirati izvor svjetlosti. Svjetlo je bilo upaljeno 16 sati, a ugašeno osam sati, ali ispitanik ga je također mogao paliti i gasiti kada je to želio. Prije provođenja eksperimenta ispitanik je uobičajeno spavao šest i pol sati na noć. Prve eksperimentalne noći prespavao je osam sati, druge 10, treće 12, a četvrte 14 sati. U sljedećih sedam noći duljina spavanja se polako smanjivala, da bi se zaustavila na osam sati i 13 minuta. Ovaj je eksperiment više puta ponavljan, a u njemu su ispitivane različite grupacije ljudi, no rezultati su uvijek bili slični. Tako je utvrđena potreba za osam sati sna na noć. No, kao što je već rečeno, individualne potrebe za snom znatno se razlikuju.

Sada kada smo odgovorili na to pitanje, ono najvažnije nije duljina sna, već kvaliteta sna. Kvalitetan san će osigurati osjećaj budnosti i svježine tijekom dana, te ćemo tada biti puno otporniji na stres. Bolje je spavati kraće i kvalitetno, nego dulje ali manje kvalitetno jer takvo spavanje ima za posljedicu umor, pospanost i mamurluk.

Važno je pripomenuti i kako sav dnevni stres i sve aktivnosti koji uzrokuju stres onemogućavaju opuštanje meridijana (energetskih kanala) koji sprovode pranu ili energiju, čija je odlika elektricitet. A da bi san bio kvalitetan, meridijani trebaju biti opušteni kako bi energija nesmetano kolala.

Kako osigurati kvalitetan san?

 • Idealno bi bilo pronaći svoje optimalno vrijeme odlaska na spavanje, ali ako to nismo u mogućnosti, bitnije je da se neposredno prije sna „riješimo" dnevnog stresa kako ga ne bismo prenijeli u noć. Najjednostavniji način za to je tehnika potpunog dubokog disanja kojom u kratko vrijeme izbalansiramo živčani sustav i emocije i spokojno idemo na spavanje.

 • Otiđite na počinak sa molitvom i pozitivnim mislima poput ljubavi, sreće, zahvalnosti za proživljeni dan, a u novi dan krenite sa istom namjerom

 • Neposredno prije sna nemojte jesti tešku hranu, jer tada sva energija odlazi na razgradnju hrane, umjesto na regeneraciju organa i organskih sustava. Ako ste gladni, jedna čaša jogurta ili jedna jabuka neposredno prije sna je idealan obrok koji će nam „umiriti" osjećaj gladi i izbalansirati živčani sistem

 • Izbjegavajte gledanje televizije neposredno prije sna, pogotovo filmove „teškog"sadržaja

 • Izbjegavajte i intenzivno vježbanje neposredno prije počinka jer će vam nadražiti živčani sustav i razbuditi vas

 • Koristite meditaciju za rješavanje stresa i ostale izvore energije kako bi vaš um, duh i tijelo bili u potpunom balansu

© Copyright Divine Energy Park, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
www.divineenergypark.org

www.facebook.com/DivineEnergyPark

Piše: Leonardo Gospodnetić, mag.cin.,učitelj Divine Health Programa & Divine joge
05.04.2016. 11:23:00
http://m.metro-portal.hr/5-doktora-iz-prirode/97381/