objavljeno 16.09.2009. 17:10:55
dokumentarci u bjelovaru

4. DOKUart festival

Od 7. do 11. listopada u Bjelovaru će se održati 4. DOKUart - bjelovarski festival dokumentarnog filma

(dokuart.hr)

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.

Pokrenuli su ga 2006. Denis Hladiš, Tibor Javurek i selektorica festivala Rada Šešić.

Festival se održava početkom mjeseca listopada i traje 5 dana. Do sada je u tri godine prikazano 50-tak filmova iz 20-tak zemalja i 10 hrvatskih premijera. Filmove je pogledalo gotovo 3 000 posjetitelja. Gostovali su poznati autori: Krsto Papić, Zoran Tadić, Petar Krelja, Branko Schmidt, Joško Marušić, Robert Zuber i drugi.

Pored glavnog, DOKUart ima i program Mali DOKUart, kojeg čine dokumentarci osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući sponzorima najbolje radove organizatori nagrađuju video opremom

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala, gledatelji će u pet dana gledatelji moći vidjeti 11 dokumentaraca iz devet zemalja, od kojih je većina nagrađivana na svjetskim festivalima, a predviđen je i zanimljiv popratni program.

DOKUart je specijalizirani festival za umjetničke dokumentarne filmove, a ove se godine otvara kratkim igranim filmom "Tulum" Dalibora Matanića, koji nakon Cannesa i Sarajeva stiže u Bjelovar.

Po riječima predsjednika Udruge DOKUarta Denisa Hladiša, program je raznovrstan, a uz domaće filmove, prikazat će se filmovi iz Bugarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Švedske, Njemačke, Srbije i BiH.

Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec istaknuo je kako je riječ o vrijednom događaju kojim se obogaćuje život grada.

Prihod od ulaznica svake godine ide za humanitarne svrhe, ovaj put županijskoj Udruzi žena liječenih od karcinoma dojke.

Organizator festivala je Udruga za promicanje kulture DOKUart, a pokrovitelj je grad Bjelovar. (Hina/ metro-portal)

16.09.2009. 17:10:55
http://m.metro-portal.hr/4-dokuart-festival/22217/