objavljeno 08.09.2009. 16:10:01
I dalje intrigantni

20 stvari koje niste znali o Beatlesima

Mislite da znate sve o jednoj od najpopularnijih grupa svih vremena? Možda vas slijedeće činjenice uvjere suprotno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

1. Možda zvuči nevjerojatno, ali još uvijek postoje neobjavljene pjesme Beatlesa. Jedna od najpoznatijih jest ˝Carnival of light˝ snimljena 1967., zatim 27-minutna improvizacija izostavljena iz pjesme ˝Helter Skelter˝. Tu također spada kompozicija Johna Lennona koju su 1990. snimila tri preostala člana grupe, pod imenom ˝Grow old with me˝.

2. Polovica članova Beatlesa pjevalo je u Rolling Stonesima. Naime Lennon i McCartney pjevali su back vokale u pjesmi Stonesa iz 1967. pod imenom ˝We love you˝.

3. Osim što su pisali pjesme za svoj band, Lennon i McCartney također su surađivali s drugim glazbenicima i pisali stvari za njih. Tu spadaju izvođači poput The Strangers, Badfinger, Cilla Black itd.

4. Treći album popularnih čupavaca, ˝A hard day's night˝, sadržavao je isključivo kompozicije autorskoga dvojca Lennon-McCartney.

5. Paul nije prvo ime McCartneya, već James. Lennon je pak promijenio svoje drugo ime iz Winston u Ono nakon vjenčanja s Yoko Ono 1969.

6. Pri kraju pjesme ˝Strawberry fields forever˝, čuje se Lennon kako navodno mumlja riječi ˝I buried Paul˝ (pokopao sam Paula), što je potaklo mnoge glasine o tome kako je basist Beatlesa poginuo u prometnoj nesreći. Međutim, Lennon zapravo govori ˝cranberry sauce˝ (sok od brusnica).

7. Jedini singl Beatlesa koji je potpisivao i glazbenik koji nije iz banda jest ˝Get back/Don't let me down), a radi se o Billyu Prestonu. Njega je pozvao George Harrison kako bi smirio rastuće tenzije unutar grupe, a svirao je Hammond orgulje na obje stvari.

8. Dva dana nakon što je objavljen ˝Stg. Pepper's lonley hearts club band˝, Jimi Hendrix svirao je naslovnu stvar s albuma na svojem londonskom nastupu. McCartney je to smatrao posebnim priznanjem.

9. Konačna verzija stvari ˝Strawberry fields forever˝ napravljena je kombinacijom dvije verzije pjesme u različitoj brzini, što je bilo izvanredno dostignuće s obzirom na tehnologiju i opremu tog doba. Ipak, ni s tim Lennon nije bio u potpunosti zadovoljan.

10. Jedina stvar Beatlesa koju zajedno potpisuju Lennon i Harrison je rani instrumental ˝Cry for a shadows˝ snimljen 1961. kada je grupa pratila Tonya Sheridana. Stvari ˝Flying˝ i ˝Dig it˝ jedine su kompozicije koje potpisuju svi članovi banda.

11. BBC je zabranio emitiranje nekoliko njihovih pjesama. ˝I am the walrus˝ (zbog upotrebe riječi gaćice), te ˝Fixing a Hole˝, ˝Lucy in the Sky with Diamonds˝ i ˝A Day in the Life˝ (zbog navodne asocijacije na drogu).

12. Radni naslov filma o Beatlesima ˝Help!˝, bio je ˝Eight Arms to Hold You˝.

13. Za naslovnicu albuma ˝Stg. Pepper˝ trebale su biti upotrijebljene i fotografije Adolfa  Hitlera, Mahatme Ghandija i Isusa koje je zahtijevao Lennon, ali su u konačnici izostavljene.

14. Ringo Starr bio je zapravo prvi član koji je napustio band, tijekom snimanja ˝White albuma˝ 1968. Kao rezultat toga preostali članovi izmjenjivali su se na bubnjevima kako bi dovršili neke stvari. Kada se Starr konačno vratio, bubnjevi su ga dočekali ukrašeni cvijećem.

15. Događaj u kojem su se Beatlesi najviše približili ponovnom okupljanju bilo je vjenčanje Erica Claptona 1979. Zajedno su svirali McCartney, Harrison i Starr, dok se Lennon nije pojavio.

16. Posljednji put kada su Lennon i McCartney svirali zajedno bilo je 1974. u Los Angelesu, u studiju Hit Factory. Snimka na kojoj su sudjelovali i Stevie Wonder te Harry Nilsson, bila je toliko loše kvalitete da je objavljena kao neslužbeno izdanje pod imenom ˝A Toot And A Snore In 74.˝

17. Lennon i McCartney zajedno su snimili demo pod imenom ˝India˝ koji nije objavljen. Obojica su također snimili svoje verzije Fats Dominove pjesme ˝Ain't that a shame˝ za svoje solo albume.

18. Prva pjesma koju je napisao Lennon bila je ˝Hello little girl˝. Prva McCartneyeva bila je ˝I lost my little girl˝.

19. Lennon je bio optužen za plagijat zbog pjesme ˝Come together˝ koja je podsijećala na Chuck Berryjevu stvar iz 1956. ˝You can't catch me˝. Slučaj je riješen na sudu. Harrison je se suočio te izgubio parnicu za svoj solo hit ˝My sweet Lord˝, koji je podsijećao na pjesmu  ženske grupe Chiffons ˝He's so fine˝.

20. Lennonova poveznica s brojem 9 - rođen je 9.10.1940., a njegov sin Sean 9.10. 1975. Napisao je pjesme ˝#9 dream˝ (koja se nalazi na devetom Lonnonovom solo albumu ˝Walls and bridges˝, koji je izašao u rujnu te dospjeo na devetu poziciju američkih top ljestvica), te s Betalesima ˝One after 909˝ i ˝Revolution 9˝. Živio je u stanu broj 72 u 72. ulici u New Yorku (7+2=9), a ubijen je tik pred zoru 9. prosinca.

 

 

08.09.2009. 16:10:01
http://m.metro-portal.hr/20-stvari-koje-niste-znali-o-beatlesima/21658/