objavljeno 13.10.2019. 14:15:00
NAJAVE

2. Berlinale Special u Rijeci, Splitu i Zagrebu

Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera

Berlinale Special
Berlinale Special (Arhiva)

Bogatu filmsku jesen obilježit će drugi po redu Berlinale Special koji od 17.10. do 27.11. u Zagrebu, Rijeci i Splitu donosi sedam atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade tzv. Lole. Od novih naslova velikana poput Andreasa Dresena ili Floriana Henckela von Donnersmarcka do najintrigantnijih ovogodišnjih debitanata, očekuju nas nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu „osobno je političko" i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.

Program otvara audiovizualni spektakl - projekcija kultnog nijemog filma 'Berlin - Simfonija velegrada' Waltera Ruttmana uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz kvarteta Chui. Mladi glazbenici posebno su za ovu priliku pripremili originalnu skladbu koja prati užurbani ritam velegrada i njegovih stanovnika.

Slijedi šarmantna i britka dramedija 'Dječaku treba svježi zrak' koja nas podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peter pronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga snimljena je prema njegovoj autobiografiji, a redateljsku palicu preuzela je oskarovka Caroline Link.

U nastavku programa gledat ćemo najbolji filmski prvijenac ovogodišnjeg Berlinalea 'Oray', koji je sjajan dokumentaristički portret mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije. Oray želi biti dobar musliman i savršen muž no nakon burne svađe sa suprugom naći će se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav.

Dobitnik Srebrnog medvjeda 'Razbijačica sustava' možda je najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije. Benni je mala, ali opasna - ova devetogodišnjakinja već je postala „razbijačica sustava" i radikalno krši sva pravila koja joj nameću odrasli. Gdje god prihvate tu nježnu djevojčicu silne energije ubrzo je ponovno izbace. A Benni upravo na to i cilja, jer sve što želi je vratiti se kući i biti s mamom! Intenzivna psihološka drama o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku ulogu.

Nizu razvikanih naslova pridružit će se i 'Obična žena' potresna i briljantno režirana drama snimljena prema istinitom događaju. Film prikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji. Hatun je žrtva tzv. 'ubojstva iz časti' a njezinu je priču ekranizirala njemačko-američka redateljica Sherry Hormann poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada 'Gundermann' utemeljen je na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija" Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundi je heroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri, a osvojio je čak šest Lola.

Program zaključujemo uz posebnu poslasticu - 'Djelo bez autora' je epska drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera. Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman. Film Floriana Henckela von Donnersmarcka drugi je njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija.

Kompletan festivalski program i raspored potražite na web stranici Goethe-Instituta.

Festival Berlinale Special - Suvremeni njemački film nastao je u izboru i organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, a u suradnji s kinom Tuškanac u Zagrebu (17. - 21. 10. 2019.), Art-kinom u Rijeci (23.  - 26. 10. 2019.) i kinotekom Zlatna vrata u Splitu (6. - 27. 11. 2019.).

13.10.2019. 14:15:00
http://m.metro-portal.hr/2-berlinale-special-u-rijeci-splitu-i-zagrebu/121262/