objavljeno 17.01.2018. 16:29:00
COOL!

10 znakova da ste pametniji od prosjeka

Istraživanje provedeno na YouTube kanalu AsapSCIENCE otrilo je 10 karakteristika koje se mogu smatrati snažnim pokazateljima nečije inteligencije.

Jeste li stvarno pametni?
Jeste li stvarno pametni? (Arhiva)

Govorite nekoliko stranih jezika ili pamtite cijele Shakespearove drame ili osvajate sto postotne rezultate na ispitima? 

Inteligencija nije nešto što se vidi na nečijem vanjskom izgledu, no uvijek ima iznimaka. Neki ju nasljeđuju, neki razvijaju vlastitim trudom.

Istraživanje provedeno na YouTube kanalu AsapSCIENCE otrilo je 10 karakteristika koje se mogu smatrati snažnim pokazateljima nečije inteligencije.

1. Visina - visoka djeca obično postižu bolje rezultate na ispitima. Istraživanje s podacima o tome objavio je Nacionalni centar za biotehnološke informacije u SAD-u, a odnosi se na oba spola. 

2. Starija braća - 2007. u Norveškoj je ispitivanjem  250 000 pojedicana dokazano da najstarija braća i sestre u obitelji često imaju najveći IQ.

3. Dojenje - U časopisu The Lancet, 2015. objavljeno je istraživanje koje tvrdi da bebe koje se dojilo u prvih 12 mjeseci života imaju veći kvocijent inteligencije te da su kasnije kroz život kao odrasli ljudi više zarađivali.  

4. Alkohol - inteligentnije ljude alkohol više privlači. Mladi s većim IQ-om skloniji su konzumaciji alkohola, prema jednom američkom istraživanju iz 1958.

5. Droga - isto je istraživanje dokazalo i veću povezanost između višeg IQ-a i ovisnosti o drogama. Ispitivali su se pojedinci između 11. do 42. godine starosti, a pokazalo se da su ispitanici, koji su u mlađim danima pokazali viši IQ, kasnije pokazali veću sklonost drogama.

6. Noćne ptice - osobe s većim IQ-om preferiraju raditi noću, kada je mirnije i tiše. U nekadašnje doba noćne su aktivnosti bile vrlo rijetke, a osobe koje su onda obavljale svoje poslove, smatrane su naprednijima i pametnijima.

7. Zabrinutost - 2014. je ptkriveno da je visoka verbalna inteligencija povezana sa zabrinutošću i stresom.

8. Sanjarenja - sanjarenje se sve više smatra pokazateljem veće efikasnosti mozga. Science Direct 2017. je objavio studiju u kojoj se navodi da je "lutanje misli" promjer inteligencije i kreativnosti. 

9. Nepušenje - 2009. je objavljena studija provedena na osobama između 18 do 21 godine, a pokazalo se da pušači među njima imaju manji IQ.

10. U prvi seksualni odnos stupaju kasnije - Nacionalni centar za biotehnološke informacije 2000. objavio je da su osobe koje nikad nisu stupile u spolni odnos inteligentnije. Od ispitanih adolescenata, veći IQ izmjeren je kod onih koji u spolni odnos nisu stupili premaldi. Na sveučilištima poput Harvarda, Princetona i MTI-a, od svih ispitanih, samo se 50% njih seksalo.

Piše: Andrea Holi
17.01.2018. 16:29:00
http://m.metro-portal.hr/10-znakova-da-ste-pametniji-od-prosjeka/109762/