objavljeno 28.06.2021. 13:41:00
SINDIKAT BICIKLISTA

10 godina Sindikata biciklista i rođendanska kritična masa

Poticaj za osnivanje biciklo-zagovaračke organizacije u Zagrebu prije deset godina bilo je kritično stanje biciklističke infrastrukture

Sindikat biciklista
Sindikat biciklista (Arhiva)

Sindikat biciklista ovu nedjelju, 4. srpnja, obilježava 10 godina rada i organizira rođendansku kritičnu masu, biciklističku vožnju gradom, pod naslovom "SADA je naše vrijeme!". Pridružite im se s početkom u 17 sati ispred Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1.

Poticaj za osnivanje biciklo-zagovaračke organizacije u Zagrebu prije deset godina bilo je kritično stanje biciklističke infrastrukture. U Zagrebu, kao i u većini hrvatskih gradova, nisu postojale ni strateške odrednice prema održivom prometu, niti operativni planovi, a u mnogima je stanje nepromijenjeno do danas. 

Dosadašnja uprava Grada Zagreba bavila se gotovo isključivo servisiranjem prometa osobnih automobila, a rezultat takve politike bila je samo deklarativna podrška razvoju biciklističkog prometa i sitne intervencije poput stihijski iscrtanih linija na pločnicima čime su biciklisti, čiji je broj u stalnom porastu, obvezani koristiti pločnike. Ovakav je pristup prometnom planiranju  značajno degradirao položaj pješaka u prometu i doveo do nepotrebnih sukoba dviju prometnih skupina, istovremeno štiteći komfor automobilskog prometa i sprečavajući nužnu preraspodjelu površina prometnica.

"Prva masovna javna akcija kojom smo ukazali na probleme biciklista u prometu bila je upravo kritična masa "Kotač do kotača" održana 3. srpnja 2011.", izjavili su iz Sindikata biciklista. 10 godina i 15 kritičnih masa kasnije, uz sve veće globalne rizike zbog klimatskih promjena i pandemije, lokalna prilagodba prometnih politika i otklon od autocentričnog planiranja više nije stvar odabira nego nužnost.

Sindikat biciklista poziva novu Gradsku upravu na suradnju: "Ulaskom u novu dekadu našeg djelovanja očekujemo od nove gradske vlasti zaokret u odnosu na prometnu politiku proteklog razdoblja i nudimo suradnju - kao organizacija s potrebnim iskustvom i znanjem, ali i kao građani koji žele participirati u odlukama koje im izravno utječu na kvalitetu života."

Na kritičnu masu pozivaju sve sugrađanke i sugrađane, goste Zagreba, ali i novu Gradsku upravu, da im se pridruže u vožnji gradskim ulicama koje su barem na kratko slobodne od gužve i buke automobila, ispušnih plinova i nervoze. Vožnja nije natjecateljskog tipa, nego se vozi polako uz glazbu i veselje. Pridružite im se biciklom, romobilom, na skejtu ili na rolama, 4. srpnja 2021., u 17 sati ispred Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1. Vožnja završava u Art Parku u parku Ribnjak, gdje ih čekaju DJ Zak i DJ Kuna. 

Ruta kojom će se voziti, uz privremeno zaustavljanje prometa, je: Trg Stjepana Radića 1 - Ulica Hrvatske bratske zajednice - Most slobode - Avenija Dubrovnik - Jadranski most - Savska cesta - Jurja Žerjavića - Ulica Pavla Hatza - Draškovićeva - Ulica Ignjata Đorđića - Smičiklasova - Iblerov trg - Vlaška ulica - Langov trg - Ribnjak ulica (park Ribnjak).

Više na Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/992829634879346/

28.06.2021. 13:41:00
http://m.metro-portal.hr/10-godina-sindikata-biciklista-i-rodjendanska-kriticna-masa/132851/